Ave Maria, ora pro nobis peccatoribus!

Ave Maria, ora pro nobis peccatoribus! • • • • •

U podlozi ovog bloga: moj rad - mural sa motivima podravskih vinograda u vinogradu obitelji dr. Marijana Jergovića u Aršanju (reljef: beton + boja).


ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Serija razglednica Pitomače 1904/05.


Prema danas poznatim podacima najviše razglednica u razdoblju do drugog svjetskog rata (koje su i dijelomično ručno obojene) izdano je u svibnju/lipnju 1905. godine ili godinu dana ranije (?). Do danas su nam poznate tri razglednice iz te serije (jedna je do nedavno bila potpuno nepoznata – ovdje prikazan „Glavni trg“). Sve stare razglednice imaju posebnu povijesnu vrijednost za Pitomaču, a nadasve navedene. Osim ovih iz 1905. spominju se i dvije razglednice nekoliko godina starije: jedna iz 1900. (?) i jedna iz 1904. za koje ne znamo gdje se danas nalaze - dok ova iz 1904. možda ima određenu vezu sa ovom serijom.
Sudeći prema brojevima na navedenim, sačuvanim razglednicama iz 1905. i 1906. na kojima se na pozadini nalazi otisnuto samo „LEVELEZÖ - LAP. – DOPISNICA.“ (tiskano vjerojatno u Mađarskoj ? – a fotograf je nepoznat) serija je imala najmanje četiri razglednice (motiva). Brojevi koji se nalaze na naličju, pored „Pitomača“ i lokacije su: 5995 („Željeznička ulica.“ – danas Gajeva), 5996 („Glavni trg.“ – danas Trg kralja Tomislava) i 5998 („Školska ulica.“ – danas početak Strossmayerove ulice i dio Trga kralja Tomislava). Sudeći prema svemu nedostajao bi broj 5997, dok je moguće da su brojevi 5994 i 5999 (a možda i još neki ?) također prikazivali Pitomaču. To ćemo sasvim sigurno saznati u budućnosti i podrobnijim istraživanjima. Najviše je sačuvano razglednica „Željezničke ulice“ (Gajeva ulica – veduta centralnog dijela Pitomače na magistrali), njih 4 (toliko imam u osobnoj evidenciji), dok je onih „Školske ulice“ sačuvano (poznato) 3 originalna primjerka, a „Glavnog trga“ samo jedna.
Ovom prilikom prikazat ću novo pronađenu razglednicu „Glavni trg.“ (otkupljeno: 5/2013. B. Begović/M. Klinžić), kao i ostale dvije poznate iz ove izvrsne serije.
 


• Razglednica br. „5996“. (13,6 x 9,2 cm)

„Pitomača. Glavni trg.“ – snimka današnjeg Trga kralja Tomislava. (Poslana je iz Pitomače obitelji Leitner u Spielfeld u Štajerskoj - Austrija). Odnosno pogled od zgrade stare školske zgrade prema današnjoj zdravstvenoj stanici i župnoj crkvi sv.Vida.  Datirana je 10. kolovoza 1905. Fotografija je vrlo važna za povijest Pitomače budući da prikazuje prostor istočno od crkve. Na ovoj jedinstvenoj snimci prikazana je nekadašnja vojnokrajiška zgrada (crveni krov) u kojoj se od početka 1880-ih godina nalazila Kraljevska državna šumarija (osnovana 1885.), koje je danas, u stvari nasljednik Hrvatske šume (zgrada je sasvim sigurno građena ranije - prije 1871., tj. ukidanja V. krajine). Ova zgrada postoji do posljednjih godina 1950-ih, kada se zgrada ruši i radi današnja zgrada Zdravstvene stanice u Pitomači (izgrađena 1960, a preuređena i dograđena 1978.). Kuća ispred sa plavim krovom i tri prozora je kuća obitelji Kovačević (Vlado i Marica) – kasnije Huzjak, a u prvom planu obitelji Sitar (Blaško). Prostor oko crkve ovdje se vidi da je uređen, a to uređenje je načinjeno za župnika Josipa Kovačića i to od 1896. pa sve do 1900. navažanjem oko 300 vozova zemlje i stavljanjem ograde od drvenih letvica, te sadnjom lipa i drugih biljaka (bio je zamišljen kao mali perivoj). Do tada prostor oko crkve je bio neuredan i nije bio ograđen. Današnja betonska ograda postavljena je tek 1932. godine.


Prikaz veće karte

 

• Razglednica br. „5995“.

„Pitomača. Željeznička ulica.“ – snimka današnje Gajeve ulice prema župnoj crkvi svetog Vida od otprilike današnjeg kbr. 35 u Gajevoj ulici. Na fotografiji je snimljen jedan svakidašnji dan najvjerojatnije u svibnju ili lipnju 1905. godine (?) – ili ranije. 1900. otvorena je prva dionica željezničke pruge sa kojom je spojena i Pitomača, pa je današnja Gajeva ulica dobila naziv „Željeznička ulica“. Desno od konjske zaprege nalazi se raskršće prema današnjoj Dravskoj ulici, dok su se uz rubove nekadašnjeg druma nalazile grabe za odvod voda. Uz rub su bili postavljeni i telegrafski drveni stupovi, koji su u Pitomači postavljeni posljednjih desetljeća 19. stoljeća.• Razglednica br. „5998“.

„Pitomača. Školska ulica.“ – snimka od današnje zgrade zdravstvene stanice prema staroj zgradi škole (izgrađena 1873. ili do početka 1880-ih) tj. početku Trga kralja Tomislava i Strossmayerovoj ulici. Na fotografiji se izvrsno vidi prije oko 20 godina izgrađena školska zgrada, te oko 10-ak godina stare sadnice danas već ogromnih stabala divljeg kestena. U prvom planu se nalazi jedna od nekoliko petrolejnih uličnih svjetiljki koje su se nalazile oko crkve početkom 20-og stoljeća.  


• Razglednica br. „5997“.

Da li se ovdje radi o razglednici iz ove serije ne možemo biti posve sigurni radi drugačijeg izgleda, međutim čini se da da. Sačuvana razglednica datirana 1904. godine sastoji se od dvije fotografije (veća prikazuje prostor ispred crkve tj. zgradu obitelji Brenner, zatim Baćanijevu kuću, tada u vlasništvu obitelji Götz, a na drugoj je pogled na crkvu i okolni dio iz današnje Dravske ulice u kojoj je u to vrijeme bilo vrlo malo kuća), te nosi br. 5997: „Pitomača. Glavni trg.“. Možemo pretpostaviti i reči (ali sa velikom sigurnošću) da je ova razglednica ipak dio ove serije, ali i to da su prethodno navedene razglednice objavljene možda već 1904., a ne 1905. To je vrlo vjerojatno jer je jedna od razglednica „Školske ulice“ datirana i 1906., a ostale dvije 1905. Tako da ne mora značiti da je razglednica otisnuta iste godine kada je i poslana.

Nema komentara:

Objavi komentar